Виногради

Јовановић

Вино

Виногради

Јовановић

Виногради

Пошто желимо да природа буде први креатор нашег вина, састав земљишта (смоница, прожета кречњаком) је одредио и сорту грожђа, па су оба наша винограда засађена под мерлоом. Виногради су на два блага узвишења у велепољском атару, са којих се пружа живописан поглед на планине Јастребац и Озрен, као и на Алексиначку котлину.

Са Озрена долази изузетно свеж ваздух, који хлади грожђе у летњим данима и доноси изузетно свеже ноћи и температурне разлике, што је од огромног значаја за ароматски комплекс вина, док долином Јужне Мораве, преко Вардара допире ваздух чак са Егејског мора.

„Кошава“ и други ветрови, (по којима се, каже предање, село некада звало Ветропоље) имају веома позитивну улогу у расхлађивању грожђа као и смањењу влаге после киша, па је на тај начин виноград мање изложен болестима.

 

„Велики” виноград се простире на 96 ари, а засађен је 2011. године. Виноград се простире на брду изнад села Веле Поља, на југоисточној експозицији, па је скоро целог дана изложен сунцу. Надморска висина винограда је 280 метара. Састав земљишта је смоница у горњем слоју, док су на дубини од једног метра богате наслаге кречњака. Глиновито земљиште има предиспозицију да вину обезбеди снагу и танинску структуру, управо оно чему ми дајемо првенствно у црвеном вину. Такође, глиновито земљиште има својство да током топлих летњих дана задржава влагу, па земљиште остаје мало хладније, што изузетно погодује сорти као што је мерло.

Виноград „Садови“ се простире на 44 ара и засађен 2012. године. Земљиште је готово идентичног састава као и у Великом винограду, источно-југоисточне експозиције, са нешто већом надморском висином – 310 метара, па се сам наметнуо као идеалан за мерло. Готово да не постоји део дана када у њему нема ветра. На око 20 метара, са западне стране, виноград је заклоњен храстовом шумом, која га штити од јаког поподневног сунца, притом даје специфичну природну лепоту самом винограду, а боравак и рад у њему чини још пријатнијим.