Винификација и одлежавање

Јовановић

Вино

Винификација и одлежавање

Јовановић

Винификација и одлежавање

Селекцију грожђа вршимо већ у винограду, тако да грожђе, које дође на прераду, мора да буде изузетног квалитета, иначе бисмо нарушили и нашу философију – црвено вино се пре свега прави у винограду!

У нашој изби (подруму) примењујемо традиционалне методе, попут дуге мацерације, алкохолне ферментације на аутохтоним квасцима, као и прешање помоћу ручне пресе. За то постоји више разлога, а један од њих је тај што желимо да добијемо једно аутентично вино, иако свесни да је то велики изазов.

Вино одлежава 12 месеци у средње нагорелу дрвену бурад од српског храста, запремине 300 литара, где завршава и малолактику, спонтано, без убацивања бактерија за малолактичку ферментацију, док у боци мирује најмање три месеца, када добија онај квалитет коме смо све време тежили и надали се.