Жетва
Вино врхунског квалитета
Сорта: Мерло 100%
Клима:
После веома топле сезоне 2013, дошла је блага зима, без великих мразева и са падавинама испод просека. Резидба је отпочела 17. фебруара. Март прилично топао, са температурама изнад просека, па је лоза кренула да се развија нешто раније. Средина пролећа врло кишовита па и хладнија, али се то није пуно одразило на цветање. Почетак лета такође кишовит, да би крајем јуна винограде захватило велико невреме праћено градом, које је готово преполовило род. Јул и август са надпросечним падавинама, са сунчаним сатима и температурама знатно испод просека, што врло негативно утиче на сазревање лозе, а погодује и развоју многих болести, па је винова лоза морала да буде више пута третирана препаратима од уобичајеног. Ни у септембру није било превише сунца, а наставио се и тренд падавина из јула и августа.
Винификација и одлежавање:
Са бербом се кренуло тек 2. октобра, што је за мерло знатно касније у нашим крајевима. Све је завршено у току два дана. Грожђе није у потпуности успело ни до тада да достигне фенолну зрелост.
Мацерација је трајала 18-20 дана, на нешто нижим температурама, од 22-25C. Алкохолна ферментација се одвијала на традиционалан начин, са аутохтоним квасцима. Након тога вино је складиштено у инокс посудама 20-25, како би се одвојио груби талог, а затим након завршетка алкохолне ферментације, вино је одлазило у нове дрвене буриће, од српског храста, запремине 300 литара, где започиње и процес малолактичке ферментације.
Вино је још увек у фази одлежавања…
Владика Данило
Не бој ми се, акобогда, ђедо! Не мисли се о томе Турцима, зле су мисли и на њих напале. Па и да би дошли и стотина, имам овде десетак ђачади, у кућу се бисмо затворили, ми се били, а ти би нам пјева.