Берба

Јовановић

Вино

Берба

Јовановић

Берба

Током године, из месеца у месец, из вегетације у вегетацију, од заметања и цветања до шарка и сазревања, ми живимо са нашом лозом. Овакав однос посебно кулминира у периоду бербе. Врхунац представља онај благодатан период, када убирамо оно што нам је даривано од Бога (жетва), за сав наш труд (жертву), уз захвалност кроз сваки поглед ка небу…

С обзиром да је наш циљ да сваком чокоту посветимо посебну пажњу, тако се односимо и према берби. Прави тренутак бербе, посебно за мерло, је од великог значаја. Због микротероара и различитих клонова, период савршене фенолошке зрелости грожђа је свакако различит, тако да се берба одвија у периоду од недељу дана. Берба се обавља искључиво у раним јутарњим сатима, када је грожђе још увек хладно, што има за циљ да се сачува мирис и буке вина.