Одлике вина 2015

Јовановић

Вино

Одлике вина

 

Жетва

2015

Сорта:

Мерло 100%

Клима:

Зима не пуно хладна. Лозу, која је почела да се отвара средином априла, чекало је пролеће са просечним падавинама и температурама. Током цветања није било кише, па је опрашивање било беспрекорно. Почетак кишовитог лета замениоло је време без падавина, са температуром чак и изнад просека, без екстремних врућина. То је свакако погодовало развоју младих гроздова, а касније и почетку сазревања. Тек половином августа стиже освежење, да би у периоду интензивног сазревања грожђа, крајем августа и почетком септембра, поново имали изузетно топло време.

Винификација и одлежавање:

Берба се одвијала средином септембра, како би се предухитриле најављене обилне падавине, што се испоставило врло исправним. Винификација је трајала преко 20 дана. Алкохолна ферментација рађена на традиционалан начин, са аутохтоним квасцима, а након тога вино је оточено у дрвену бурад од српског храста, запремине 300 литара, где остаје пуних 12 месеци.

Odlike2015

Дегустациона белешка:

Мерлот 2015 је интензивно тамне рубин црвене боје. На мирису средњег интензитета, зрелог, воћног карактера. Први налет арома непогрешиво асоцира на компот од вишања, док се у позадини придружују боровница, шљива, са благим додиром храстa и дима.

На укусу прегршт воћа, сочних, свежих вишања, домаћег џема и купина. Средњег до пуног тела са живахним танинима, обавијено фино укомпованим киселинама и алкохолом. Средње дуга завршницу, која оставља довољно простора да се апсолвира интензиван воћно-елегантни карактер овог мерлоа, са потенцијалом за одлежавање.

Награде:

Злато на светском такмичењу “Emozioni dal Mondo Merlo e Cabernet Insieme”, Бергамо, Италија.