Одлике вина 2014

Јовановић

Вино

Одлике вина

 

Жетва

2014

Сорта:

Мерло 100%

Клима:

После веома топле сезоне 2013, дошла је блага зима, без великих мразева и са падавинама испод просека. Резидба је отпочела 17. фебруара. Март прилично топао, са температурама изнад просека, па је лоза кренула да се развија нешто раније. Средина пролећа врло кишовита и хладнија, али се то није много одразило на цветање. Почетак лета такође кишовит, да би крајем јуна винограде захватило велико невреме, праћено градом, које преполовило род. Јул и август са натпросечним падавинама, са сунчаним сатима и температурама знатно испод просека.  Ни у септембру није било превише сунца, а наставио се и тренд падавина из јула и августа.

Винификација и одлежавање:

Са бербом се кренуло 2. октобра, што је за мерло знатно касније у нашим крајевима. Берба је завршена у два дана. Преданим радом у винограду успели смо да одржимо квалитет грожђа коме тежимо и да доведемо грожђе и до фенолне зрелости.

Мацерација је трајала 18-20 дана, на нешто нижим температурама, од 22-25°C.  Алкохолна ферментација се одвијала на традиционалан начин, са аутохтоним квасцима. Након тога, вино је складиштено у инокс посудама 20-25 дана, како би се одвојио груби талог, а затим, након завршетка алкохолне ферментације, вино је одлазило у нове дрвене буриће од српског храста, запремине 300 литара, где започиње и процес малолактичке ферментације. Вино одлежава у бурадима 9 месеци и три месеца у боци.

Дегустациона белешка:

Вино је рубин црвене боје са ружичастим одсјајем, прилично покретљиво у чаши. На мирису је средњег интензитета, са израженим воћним карактером. Први налет арома непогрешиво асоцира на компот од шљива, обогаћен зрелим трeшњама. У позадини се придружују црвена рибизла и малина са једва приметним додиром љубичице и бибера.

На укусу опет прегршт воћа, као сочан залогај домаћег џема од шљива и презрелих трeшања. Средњег је тела са пријатним свиленкастим танинима праћеним стидљивом слаткоћом обавијеном фино укомпованим киселинама и алкохолом. Накнадни укус није претерано дуг, али свакако оставља довољно простора да се апсолвира воћни карактер мерлоа са дискретном нотом црвене печене паприке.